Що таке ексфоліанти для шкіри обличчя?

Що таке ексфоліанти для шкіри обличчя?

Регулярно видаляти мертві клітини на шкірі важливо для її здорового та привабливого зовнішнього вигляду. З цим чудово справляються ексфоліанти, які відносно недавно завоювали популярність і в Україні. Розглянемо докладніше, шо таке ексфоліант, для чого його використовувати, які є види ексфоліантів, а також дамо багато іншої корисної інформації.

Ексфоліант: що це таке?

Ексфоліант — це доглядовий засіб, призначений для очищення шкіри та відлущування ороговілих частинок епідермісу. Такими засобами можуть виступати кислоти, пілінг-педи, пілінг-скатки, ензимні пудри, скраби.

Оскільки з часом такий природний процес, як оновлення епідермісу, сповільнюється, шкіра може стати шорсткою, тьмяною та втомленою на вигляд. Колір обличчя в такому разі погіршується, а у власниць проблемної шкіри може збільшитися кількість висипів. Щоб уникнути цього, потрібно проводити регулярну ексфоліацію: близько 1–3 разів на тиждень.

Для чого потрібні ексфоліанти:

  • для видалення мертвих клітин та ефективного очищення шкіри;
  • для вирівнювання кольору обличчя;
  • для надання шкірі здорового тону та сяйва;
  • для звуження та очищення пір, зменшення та запобігання запаленням;
  • для стимуляції регенеративних процесів у глибоких шарах епідермісу та омолодження шкіри.

Регулярне застосування ексфоліанта також дозволяє підвищити ефективність доглядової косметики: тонера, сироватки, крему тощо. Оскільки кислоти чи пілінг прибирають ороговілі клітини, інші засоби краще потрапляють у глибші шари шкіри.

Особливості відлущувальних засобів для шкіри обличчя

Особливості ексфоліанта залежать від конкретного продукту. Однак загалом такі засоби для шкіри обличчя направлені на м’яке відлущування, антиоксидантний ефект, зволоження та заспокоєння. Правильно підібрані та якісні ексфоліанти не викликають подразнення, надають шкірі здорового сяйва, захищають від негативного впливу зовнішніх факторів.

Делікатні ексфоліанти підходять для всіх типів шкіри, зокрема для чутливої та проблемної. До складу засобів входять різноманітні ефективні компоненти, як-от мигдалева кислота, саліцилова кислота, саркозин, пантенол, екстракти кактуса та дріжджів, кофеїн, алантоїн тощо.

Чим відрізняється ексфоліант від скрабу?

Такі ексфоліанти, як пілінги з кислотами чи ензимні пудри, — гарна альтернатива скрабам, адже перші діють значно делікатніше. Кислоти, ензимні засоби та скатки здатні м’яко відлущувати відмерлі клітини епідермісу на відміну від частинок скрабу, який може травмувати шкіру.

У складі ексфоліантів немає великих частинок компонентів, при цьому інгредієнти підібрані таким чином, щоб ефективно очистити шкіру без суттєвого механічного впливу. Ексфоліант діє помітно, особливо при регулярному застосуванні, при цьому не травмує, не пошкоджує захисний бар’єр, турбується про красу та здоров’я шкіри.

Види ексфоліантів

Ексфоліанти розділяють на три основні групи: механічні, хімічні та ензимні. Кожна з них має свої переваги та особливості. Що саме вибрати, залежить від конкретної ситуації, потреб шкіри та мети застосування.

Механічні

Механічний ексфоліант — це скраб. Такий засіб має гелеподібну чи кремоподібну текстуру з відлущувальними частинками синтетичного або природного походження. Скраб працює з поверхневим шаром епідермісу. При виборі засобу краще віддавати перевагу продукту з дрібними гранулами, щоб знизити ризик пошкодження шкіри. Власницям чутливої шкіри краще вибрати більш делікатний засіб для відлущування.

Хімічні

Для глибокого очищення шкіри використовують хімічні ексфоліанти. Основні компоненти в таких засобах — це AHA, BHA та PHA-кислоти, ретинол тощо. Це можуть бути пілінг-скатки, пілінг-педи, тонери та інші ексфоліанти з кислотами. Такі продукти використовують як для видалення ороговілих клітин епідермісу, так і для омолодження шкіри, роботи з тоном, лікування акне.

Ензимні

Ензимні ексфоліанти, як і скраби, працюють із поверхневим шаром шкіри. Основний компонент таких продуктів — ферменти, що вступають у реакцію зі структурними ліпідами в роговому шарі та розчиняють їх. Завдяки цьому омертвілі частинки самостійно відлущуються, а тон і рельєф шкіри вирівнюється. Ензимні пудри на відміну від скрабів можна використовувати власницям сухої, зневодненої та чутливої шкіри.

Корисні властивості ексфоліантів

Велика кількість українок уже оцінила на собі корисні властивості різноманітних ексфоліантів. Яку користь вони приносять шкірі:

  • повертають сяючий колір і вирівнюють тон;
  • активізують оновлення клітин;
  • коригують недосконалості — очищають і звужують пори, зменшують кількість чорних цяток і пігментних плям, розгладжують дрібні зморшки;
  • забезпечують клітини киснем;
  • полегшують проникнення компонентів доглядової косметики.

При регулярному використанні ексфоліантів шкіра стає привабливою та здоровою на вигляд, м’якою та гладкою на дотик. На обличчя краще лягає макіяж, зокрема bb-креми, сс-креми та інші тональні засоби.

Як ексфоліанти впливають на шкіру?

Механічні, хімічні та ензимні ексфоліанти полірують верхній шар епідермісу, видаляють за допомогою механічного впливу чи кислот або інших компонентів забруднення й омертвілі клітини та допомагають якісно очистити пори. Регулярне застосування правильно підібраного засобу дозволяє покращити тон обличчя та прискорити оновлення шкіри. Завдяки цьому шкіра стає рівною, гладкою, шовковистою, а також молодшою на вигляд.

Як правильно використовувати ексфоліант?

Спосіб використання ексфоліанта залежить від типу вибраного продукту. Якщо мова йде про ензимну пудру, її можна застосовувати як альтернативу пінки, як самостійний продукт для вмивання або як другий етап очищення після зняття макіяжу гідрофільною олією. Інструкція по використанню в усіх випадках однакова:

  1. Невелику кількість пудри змішати з кількома краплями теплої води.
  2. Спінити, нанести на обличчя.
  3. Обережно помасажувати шкіру.
  4. Змити залишки продукту теплою водою.
  5. За потреби нанести тонер.

Якщо використовувати для ексфоліації гель-скатку, спосіб використання буде трішки іншим:

  1. Вмити обличчя звичним способом і промокнути шкіру рушником.
  2. Нанести на суху очищену шкіру невелику кількість засобу.
  3. Почекати 1–2 хвилини.
  4. Акуратними круговими рухами помасажувати шкіру до появи грудочок-ковтунців.
  5. Змити скатку теплою водою.
  6. Нанести на обличчя крем відповідно до потреб шкіри.

Ексфоліанти з кислотами використовувати дуже просто — як тонік. Для цього слід нанести продукт на ватний диск або просто налити його на долоню, після чого розподілити по обличчю, крім зони навколо очей. Після того як засіб вбереться, можна наносити інші доглядові продукти. Також важливо використовувати SPF, оскільки компоненти у складі ексфоліантів, як-от мигдалева кислота, можуть зробити шкіру більш чутливою до сонця.

Пілінг-педи — найпростіші у використанні. Це м’які диски, які вже просочені необхідними засобами. Спочатку слід протерти обличчя однією стороною педу, яка прибирає омертвілі клітини, потім — другою, яка дає заспокійливий догляд.

Як часто використовувати ексфоліант?

Ексфоліант можна використовувати в середньому 1–2 рази на тиждень. Частота застосування ензимної пудри, педів чи ексфоліантів із кислотами залежить від того, які активні компоненти є у складі продукту. Якщо засіб містить кислоти, його не варто використовувати щодня, інакше це може призвести до виникнення подразнень і хімічних опіків. У такому разі важливо чергувати застосування ексфоліанта з відновленням.

Частоту використання ексфоліанта також можна визначити за типом шкіри:

  • жирна — до 3–4 разів на тиждень;
  • нормальна шкіра — до 2–3 разів;
  • суха — 1 раз на тиждень.

Також перед використанням продукту слід вивчити упаковку. На ній зазвичай є спосіб використання та інші рекомендації.

Як вибрати пілінг за типом шкіри

Щоб підібрати ефективний продукт, слід орієнтуватися на свій тип шкіри та її потреби. Також важливо вивчити склад пілінгу, щоб розуміти, які потреби він може закрити.

Ці підказки щодо складу пілінгу допоможуть знайти необхідний засіб для конкретних потреб шкіри:

  • гліколева кислота — зріла або пігментована шкіра, жирна шкіра із загрубілим чи потовщеним верхнім шаром;
  • молочна кислота — чутлива або схильна до алергії шкіра, суха та жирна шкіра;
  • фруктові кислоти — пігментована шкіра, жирна та проблемна шкіра;
  • мигдалева кислота — дуже суха та гіперчутлива шкіра;
  • саліцилова кислота — усі типи шкіри, окрім сухої шкіри та шкіри з підвищеною чутливістю.

Якщо важко визначитися з вибором пілінгу, варто проконсультуватися з фахівцем або запитати поради у менеджерів інтернет-магазину Shelfie. Консультанти підберуть найкращий ексфоліант з урахуванням потреб конкретного типу шкіри.

Корейські ексфоліанти та їхні переваги

Корейські виробники пропонують досить великий вибір ексфоліантів різних типів, адже ексфоліація є обов’язковим етапом багатоступінчастої системи догляду за обличчям у Південній Кореї. Це можуть бути такі засоби, як пілінг-скатки, ензимні пудри, пілінг-педи або тонер-педи. Продукти для ефективної ексфоліації пропонують відомі бренди: ROUND LAB, Papa Recipe, SKIN&LAB та ін.

Переваги корейських ексфоліантів:

  • продуманий і ефективний склад — зазвичай це кислоти та безпечні природні компоненти;
  • різноманітний вибір продуктів — можна вибрати ензимну пудру, педи або рідкий засіб із кислотами;
  • просте використання — корейські засоби для ексфоліації нескладно використовувати в домашніх умовах;
  • висока ефективність — правильно підібрані ексфоліанти ефективно прибирають ороговілий шар шкіри, пом’якшують, зволожують і заспокоюють епідерміс.

Ще один плюс корейських ексфоліантів — демократична вартість. Попри якісний склад, продукти коштують відносно недорого, до того ж вистачає їх на кілька місяців регулярного використання.

Найкращі ексфоліанти з Кореї

В інтернет-магазині Shelfie доступний досить великий вибір ексфоліантів від корейських і європейських брендів. Розглянемо кілька найкращих продуктів.

Для ніжного та водночас дієвого видалення мертвих клітин можна вибрати ексфоліант з AHA кислотами та екстрактом кактуса Geek & Gorgeous Smooth Out 100 ml. При постійному використанні засіб стимулює вироблення колагену, розгладжує дрібні зморшки, зменшує пігментні плями та підвищує ефективність доглядових продуктів.

Ексфоліант з PHA+BHA кислотами Geek & Gorgeous Calm Down 100 ml розроблений для дуже чутливої та схильної до почервоніння шкіри. Ніжний ексфоліант надає здорового сяйва, м’яко відлущує, одночасно заспокоює, зволожує та захищає шкіру.

Якщо потрібен засіб для ексфоліації комбінованої шкіри, варто звернути увагу на ексфоліант з мигдалевою та саліциловою кислотами Geek & Gorgeous Cheer Up 100 ml. Продукт вирівнює тон шкіри, має антибактеріальну та протизапальну дії, бореться з розширеними порами, надмірним виділенням себуму та чорними цятками.

Зручно й те, що придбати ексфоліанти можна не лише в повнорозмірному форматі. Представлені вище продукти можна замовити також у вигляді мініатюр: ексфоліант з AHA кислотами та екстрактом кактуса Geek & Gorgeous Smooth Out 30 ml, ексфоліант з мигдалевою та саліциловою кислотами Geek & Gorgeous Cheer Up 30 ml та ексфоліант з PHA+BHA кислотами Geek & Gorgeous Calm Down 30 ml. Це дозволяє спробувати міні-версію продукту та вирішити щодо купівлі засобу в більшому об’ємі.

Якщо залишилися питання щодо вибору ефективного ексфоліанта, зв’яжіться з консультантом, який допоможе підібрати підхожий продукт. Купуйте лише оригінальну косметику з Південної Кореї та Угорщини в інтернет-магазині Shelfie та доглядайте за шкірою обличчя з використанням найкращих засобів.

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.